Burgemeester Van Stamplein, Hoofddorp

(verbeterplan plein en ontwerp boombanken en kroonluchters)


Opdrachtgever: Gemeente Haarlemmermeer
Jaar van ontwerp: 2010 - 2011
Jaar van uitvoering: 2011

Toelichting

De opgave voor het Burgemeester van Stamplein was het ruimtelijk en fysiek verbeteren van de verblijfskwaliteit van dit in 2001 uitgevoerde plein. Het plein werd als te groot en winderig ervaren. Aan het plein is een rij gemetselde boombanken met meerstammige berken en een plafond met kroonluchters toegevoegd. Deze ingrepen zijn zorgvuldig ingevoegd en afgestemd op de omgeving en brengen de maat van het plein terug naar menselijke proporties.

Hangende kroonluchters (Henningen VEVAP)
Boven het plein zijn een tiental kroonluchters gehangen. De armaturen zijn gebaseerd op de LP centrum, die door Poul Henningsen in de jaren vijftig is ontworpen. Op het van Stamplein wilden wij deze design klassieker voor binnen buiten toepassen. Vanuit deze eenvoudige gedachte begon een zoektocht hoe de lamp zo kon worden vormgegeven en uitgevoerd, dat deze voor het plein geschikt is. De lamp is 2 x zo groot, in gepareld RVS (weerbestendig) uitgevoerd. De lampen geven 's avonds een feestelijke uitstraling (een hemel van lampionnen) en zorgen door hun afmeting en vorm voor een intiemere sfeer op het plein. De lampen zijn in samenwerking met Trimetaal in Franeker geproduceerd.

Bomenscherm - gemetselde boombanken
Langs het fietspad zijn een tiental 7 meter lange gemetselde boombanken met meerstammige berken geplaatst. De banken zijn speciaal door ons voor het plein ontworpen en door Dura vermeer gefabriceerd. De rij banken begrenzen het plein en scheidt het ruimtelijk van de rijweg en het busstation. De bomen breken de overheersende zuidwesten wind. Het klimaat op het plein wordt hierdoor aanzienelijk verbeterd. Daarnaast geven de bomen zomers een speelse zachte schaduw over een deel van het plein. De boomkronen worden 's avonds met grondspots van onder sfeervol aangeschenen.

« terug